Vakken & docenten

Op Vooropleiding Zone 1380 krijg je les van docenten die werkzaam zijn in het theaterveld. Wij bieden een vakkenpakket aan van verschillende disciplines in het theater. Zodat leerlingen kunnen onderzoeken en oriënteren welke richting binnen het theater bij hen past. Wij zijn ervoor om het plezier aan te scherpen zodat de leerlingen actief gaan snappen wat ze aan het doen zijn. Het bewust bekwaam zijn van plezier is het startpunt van ontwikkelen.

Vakken en docenten studiejaar 2022 -2023
Voor studiejaar 2023-2024 wordt het rooster en docententeam minimaal aangescherpt op visie en aangepast op beschikbaarheid.

Cabaret
Cabaret | Elisabeth Boor
Comedy schrijven | Remy Evers

Camera
Camera-acteren | Michael de Roos

Fysiek
Afrikaanse dans | John Kayongo
Mime | Rob Smolenberg

Projectweken
Locatietheater | Bibi van Lieshout
Koorzang | Tom Dicke

Theatermaken
Theateraltelier | Anne van der Lelie
Performance | Luit Bakker
Scenografie | Kevin Pieterse

Theorie
Dramaturgie | René Orbons
Schrijven | Heleen van Wiechen
Repertoirekennis | Madelief Klunder
Cultureel ondernemen | Rick Busscher

Spel
Tekst en Spel | Lieke-Rosa Altink
Improvisatie | Caresse Donks

Stem
Liedinterpetatie | Anne van der Lelie

Oriëntatieles m.b.t. hbo-kunstvakonderwijs
HKU Acting | Billy de Walle
AHK Regie | Bas van den Ven
Culturele marketing | Imke van het Herk

ORGANISATIE & VASTE DOCENTEN
Lieke-Rosa Altink
Lieke-Rosa is actrice en speldocent. Zij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en speelde bij daarna bij vele grote theatergezelschappen; Toneelgroep Amsterdam, Het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel en Zeelandia. Daarnaast is Lieke-Rosa geeft zij les op verschillende theateropleidingen. Op Vooropleiding van Zone 1380 is Lieke-Rosa naast docent ook de mentor van de Vooropleiding.

Madelief Klunder
Madelief is directeur van (Jeugd)theaterschool Zone 1380. Zij beheerst het talent om passie voor theater te kunnen overbrengen op kinderen, jongeren en volwassenen. “Er zijn weinig dingen leuker dan het gevoel ervaren dat theater de plek is waar alles mag en kan.  Theater kan je inspireren, ontroeren, enthousiast maken, laten nadenken en voelen. En dat moeten heel veel mensen weten.” Naast (Jeugd)theaterschool Zone1380 werkt Madelief voor het Amsterdams Kleinkunst Festival.

WISSELENDE DOCENTEN IN LESBLOKKEN
Luit Bakker

Luit Bakker is theatermaker, acteur én docent. In haar lessen zoomt Luit samen met de studenten in op persoonlijke inspiratiebronnen. Samen ontdekken en ontwikkelen we je eigen kleur en stijl!

Elisabeth Boor
Elisabeth studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Sindsdien werkt zij als cabaretregisseur, theaterdocent, actrice en theatermaakster. De cabaretlessen beginnen bij de basis van cabaret. Wat is cabaret, en wie ben ik als maker?! Onder begeleiding van Elisabeth schrijf, ontwikkel en speel je eigen korte solo

Rick Busscher
Rick Busscher studeerde aan de opleiding Productie Podiumkunsten en volgde de master Creative Producing. Inmiddels werkt hij als producent bij DutchCulture, zakelijk leider van theatergezelschap Rotor en zakelijk producent van het What You See Festival.

Tom Dicke
Ton Dicke is pianist, componist en docent. Hij geeft lessen om studenten te helpen met werk dat zij zelf schrijven te verbeteren. Dat kan gaan om muziek of een combinatie van tekst en muziek. Door zijn ervaring als theatermuzikant en liedschrijver heeft hij een goed gevoel voor timing, de kleur van je woorden, toon en taal.

Caresse Donks
Caresse Donks studeerde in 2014 als cabaretière, met expertise in acteren, af aan de Koningstheateracademie. Inmiddels is zij docent en actrice.

Remy Evers
Remy Evers studeerde in 20217 af aan de Koningstheateracademie. Na zijn academie jaren ging Remy spelen bij ‘De Cabaretpoel’ en hier maakte hij zijn eerste solovoorstelling getiteld ‘Gewoon Remy.’ Met deze voorstelling won Remy in 2019 de juryprijs van cabaretfestival Cameretten.

John Kayongo
John Kayongo studeerde antropologie in Nairobi en daarna heeft hij in Amsterdam zijn opleiding moderne dans aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling met succes voltooid. In 2006 heeft John in Utrecht zijn eigen dansschool Studio LionPaw opgericht.

Anne van der Lelie 
Anne studeerde aan Koningstheaterademie én aan de DAPA. Na haar studie speelde zij bij cabaretformatie ANNE&LISA en nu richt ze haar pijlen op het lesgeven. Anne geeft les op verschillende theateropleidingen, basis- en middelbare scholen.

Bibi van Lieshout
Bibi van Lieshout studeerde in Brussel aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound). Inmiddels is zij acteur, schrijver en theatermaker in België én Nederland.

Rene Orbons
René Orbons is dramaturg, docerend theatermaker. Binnen zijn lessen werkt hij aan spelvaardigheden en doceert zowel praktische technieken als een theoretische en analytische blik.  Daarnaast regisseert René verschillende voorstellingen, van operettes tot bewegingstheater

Kevin Pieterse
Kevin Pieterse is scenograaf en kunstenaar. Die studeerde in 2020 af aan opleiding Scenografie van de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten. Inmiddels is Kevin werkzaam voor vele theatergezelschappen. Daarnaast maakt die ook autonoom werk.

Michael de Roos
Michael is acteur en schrijver. Hij speelt in internationale én nationale producties. Bijvoorbeeld in Hunter Street, Amsterdam Ave, SpangaS en Goede tijden, slechte tijden waarin hij sinds 2014 de rol speelt van Alex de Boer.

Rob Smorenberg
Rob Smorenberg volgde de theateropleiding aan het Willem de Kooning Academie en ging vervolgens naar de mime-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar hij in 2017 afstudeerde. Inmiddels is hij mimespeler en een bevlogen mimedocent op verschillende theateropleidingen.

Heleen van Wiechen
Heleen van Wiechen werkt vanaf 2001 voor verschillende theaterproducties, theaterprojecten, (jeugd)theaterscholen en amateurkunst. In 2018 is zij afgestudeerd aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.