Vakken & docenten

Op Vooropleiding Zone 1380 krijg je les van docenten die werkzaam zijn in het theaterveld. Wij bieden een vakkenpakket aan van verschillende disciplines in het theater. Zodat onze studenten kunnen onderzoeken en oriënteren welke richting binnen het theater bij hen past. Wij zijn ervoor om het plezier dat jij erin hebt aan te scherpen zodat de studenten gaan snappen wat ze aan het doen zijn. Het bewust bekwaam zijn van je plezier is het startpunt van ontwikkelen.

Je krijgt op onze vooropleiding les in blokken van 5 weken per vak, drie dagen per week. Daarnaast zijn er in het jaar ook twee projectweken. In deze projectweken gaan de studenten met één docent drie dagen aan het werk of krijgen zij een masterclass in een bepaalde expertise.

VAKKEN EN DOCENTEN
STUDIEJAAR 2022 -2023

Spel
Tekst en Spel | Lieke-Rosa Altink
Improvisatie | Caresse Donks

Theatermaken
Performance | Luit Bakker
Altelier | Anne van der Lelie
Scenografie | Kevin Pieterse

Theorie
Dramaturgie | René Orbons
Schrijven | Heleen van Wiechen
Repertoirekennis | Madelief Klunder
Cultureel ondernemen | Rick Busscher 

Fysiek en Stem
Afrikaanse dans | John Kayongo
Mime | Rob Smolenberg

Cabaret
Cabaret | Elisabeth Boor
Comedy schrijven | Remy Evers
Liedinterpetatie | Anne van der Lelie 

Camera
Camera-acteren audities | Michael de Roos

Oriëntatie les m.b.t. HBO-kunstvakonderwijs

HKU Acting | Billy de Walle
AHK Regie | Bas van den Ven
Theater/culturele marketing | Imke van Herk

ORGANISATIE & VASTE DOCENTEN
Lieke-Rosa Altink
Lieke-Rosa is actrice en speldocent. Zij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en speelde bij daarna bij vele grote theatergezelschappen; Toneelgroep Amsterdam, Het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel en Zeelandia. Daarnaast is Lieke-Rosa geeft zij les op verschillende theateropleidingen. Op Vooropleiding van Zone 1380 is Lieke-Rosa naast docent ook de mentor van de klas.

Madelief Klunder
Madelief is directeur van Theaterschool Zone 1380. Zij beheerst het talent om haar passie voor theater te kunnen overbrengen op kinderen, jongeren en volwassenen. ‘Er zijn weinig dingen leuker dan het gevoel ervaren dat theater de plek is waar alles mag en kan.  Theater kan je inspireren, ontroeren, enthousiast maken, laten nadenken en voelen. En dat moeten heel veel mensen weten’. Naast Theaterschool Zone1380 werkt Madelief voor het Amsterdams Kleinkunst Festival en studeert docent Nederlands.

Anne van der Lelie 
Anne studeerde aan Koningstheaterademie én aan de DAPA. Na haar studie speelde zij bij cabaretformatie ANNE&LISA en nu richt ze haar pijlen op het lesgeven. Anne geeft les op verschillende theateropleidingen, basis- en middelbare scholen. Naast docent is Anne ook de artistiek coördinator van Vooropleidng Zone1380. Samen met directeur Madelief Klunder is zij verantwoordelijk voor het curriculum van de opleiding en het contactpersoon voor de docenten.

WISSELENDE DOCENTEN IN LESBLOKKEN
Luit Bakker

Luit Bakker is theatermaker, acteur én docent. In haar lessen zoomt Luit samen met de studenten in op persoonlijke inspiratiebronnen. Samen ontdekken en ontwikkelen we je eigen kleur en stijl!

Elisabeth Boor
Elisabeth studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Sindsdien werkt zij als cabaretregisseur, theaterdocent, actrice en theatermaakster. De cabaretlessen beginnen bij de basis van cabaret. Wat is cabaret, en wie ben ik als maker?! Onder begeleiding van Elisabeth schrijf, ontwikkel en speel je eigen korte solo

Rick Busscher
Rick Busscher studeerde aan de opleiding Productie Podiumkunsten en volgde de master Creative Producing. Inmiddels werkt hij als producent bij DutchCulture, zakelijk leider van theatergezelschap Rotor en zakelijk producent van het What You See Festival. 

Caresse Donks
Caresse Donks studeerde in 2014 als cabaretière, met expertise in acteren, af aan de Koningstheateracademie. Inmiddels is zij docent en actrice.

John Kayongo
John Kayongo studeerde antropologie in Nairobi en daarna heeft hij in Amsterdam zijn opleiding moderne dans aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling met succes voltooid. In 2006 heeft John in Utrecht zijn eigen dansschool Studio LionPaw opgericht.

Rene Orbons
René Orbons is dramaturg, docerend theatermaker. Binnen zijn lessen werkt hij aan spelvaardigheden en doceert zowel praktische technieken als een theoretische en analytische blik.  Daarnaast regisseert René verschillende voorstellingen, van operettes tot bewegingstheater

Kevin Pieterse
Kevin Pieterse is scenograaf en kunstenaar. Die studeerde in 2020 af aan opleiding Scenografie van de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten. Inmiddels is Kevin werkzaam voor vele theatergezelschappen. Daarnaast maakt die ook autonoom werk.

Michael de Roos
Michael is acteur en schrijver. Hij speelt in internationale én nationale producties. Bijvoorbeeld in Hunter Street, Amsterdam Ave, SpangaS en Goede tijden, slechte tijden waarin hij sinds 2014 de rol speelt van Alex de Boer.

Rob Smorenberg
Rob Smorenberg volgde de theateropleiding aan het Willem de Kooning Adademie en ging vervolgens naar de mime-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar hij in 2017 afstudeerde. Inmiddels is hij mimespeler en een bevlogen mimedocent op verschillende theateropleidingen.

Heleen van Wiechen
Heleen van Wiechen werkt vanaf 2001 voor verschillende theaterproducties, theaterprojecten, (jeugd)theaterscholen en amateurkunst. In 2018 is zij afgestudeerd aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.