Docenten en vakken

Op Vooropleiding zone 1380 krijg je les van docenten die zelf werkzaam zijn in het theaterveld. Wij bieden jou een vakkenpakket aan van verschillende disciplines in het theater. Deze diversiteit in vakken is niet alleen een afspiegeling van de vakken die je later zult krijgen in het HBO-theateronderwijs, maar bieden je ook de kans om je breed te oriënteren en te ontdekken welke opleiding het beste bij jou past.

De afgelopen jaren zijn er meerdere studenten geweest die, naast acteren, ook hun passie ontdekte voor cabaret of schrijven en werden aangenomen op een HBO-opleiding die zich daarop richt.

Je krijgt op onze vooropleiding les in blokken van 7 weken per vak, vier dagen per week, en je hebt gedurende het hele jaar individuele mentorgesprekken. Daarnaast krijgen studenten twee masterclasses.

Vakken en docenten (van studiejaar 2020-2021):

Spel
Tekst en Spel: Lieke-Rosa Altink
Elementair spel en Improvisatie: Steef Verheijen
Spelen en Maken: René van Zinnicq Bergmann
Tekst en Spel: Roy Baltus
Dramaturgie: Bente van Arkel

Fysiek en Stem
Zang- en Stemles: Nadeche Laumen
Masterclass liedinterpretatie: Karin Bloemen
Afrikaanse dans: John Kayongo
Maskerspel: Frans Krom
Mime & Performance: Judith Hazeleger
Dans: Suzanne Zeegers

Cabaret
Cabaret: Kirsten van Teijn
Liedschrijven en -performance: Anne van Rijn
Masterclass cabaret en Kleinkunst: Jessica Borst en Sara Kroos

Camera
Camera-acteren: Maarten Wansink
Camera-acteren audities: Roos Netjes

Lieke-Rosa Altink
Lieke-Rosa Altink studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Ze begon bij Theatergroep Carrousel onder leiding van opeenvolgend Lidwien Roothaan en Marlies Heuer. Daarna werkte ze als freelancer bij onder andere Toneelgroep Amsterdam, Het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel en Zeelandia. Ook werkte ze met Gerardjan Rijnders, Sarah Moeremans en Maren Bjørset.

Van 2000 tot 2008 was Altink verbonden aan De Paardenkathedraal onder leiding van Dirk Tanghe. Ze speelde daar onder ander in de Midsummernightdream, de Revisor en Familie Tót, waarvoor ze een Colombina nominatie ontving.

Steef Verheijen
Steef Verheijen is acteur, in 2017 studeerde hij af aan de Arnhemse Toneelschool, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten.

Steef speelde bij o.a. bij Toneelgroep Oostpool, NTJong en Keesen & Co en werkte samen met Joeri Vos, Nina Spijkers, Vincent Rietveld, Jeroen de Man, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Hij studeerde  af met de voorstelling NOACH en werkte samen met Enzo Coenen aan hun eigen voorstelling getiteld Het Kleine Leed, deze voorstelling was te zien op het Café Theater Festival in Utrecht.

Steef werkt momenteel als uitvoerend artiest Rijk Troost samen met Enzo Coenen als tekstschrijver en componist aan het debuutalbum Proost! van Rijk Troost.

Roy Baltus
Roy Baltus studeerde af aan Artez Hogeschool voor de Kunsten als acteur. Hij was o.a. acteur bij Toneelgroep Oostpool en docent drama op diverse hogescholen en middelbare scholen.

Roy over lesgeven: ‘Als docent vind ik de veiligheid van leerlingen in de klas erg belangrijk, vooral tijdens een dramales, die best spannend en confronterend kan zijn. Ik probeer mijn leerlingen altijd te leren dat er geen fout bestaat en dat de eerste stap zetten al een stap voorwaarts is. Ze leren daardoor vertrouwen te hebben in zichzelf, hun fantasie en eigen intuïtie.

Ook probeer ik erachter te komen wat mijn leerlingen persoonlijk motiveert en fascineert en dit te koppelen aan mijn lesstof. Het zorgt voor een intrinsieke motivatie en maakt de les erg individueel. Ook merk ik dat de concentratie dan beter is en leerlingen flexibeler zijn in het verkennen van nieuwe wegen. Leerlingen worden uitgedaagd om de opdrachten meer te zien als een experiment en niet als een prestatie. Met een speelse houding ontdekken wat er allemaal mogelijk is op de spelvloer’.

Emiel de Jong
Emiel de Jong is acteur en theatermaker, self-made, want na twee jaar brak hij zijn studie af om op de planken te staan met cabaret duo Schudden. Het duo won het Groninger Studenten Cabaretfestival en werd tweede op Cameretten. Er volgden tien theaterprogramma’s en drie van deze programma’s werden genomineerd voor de Poelifinario.

Ook speelde Emiel bij jeugdtheatergezelschappen zoals Stella Den Haag en Opslag Voor Cacao. Inmiddels heeft hij zijn eigen jeugdtheatergroep Graasland opgericht, waarmee hij op Schudderiaanse wijze voorstellingen (Brrr en Dag Meneer van Dalen) maakt voor de hele familie, nagenoeg tekstloos, doch spraakmakend en vol humor.

Verder speelde hij in meerdere commercials, kleine rollen in tv-series en een rol in de film Dorsvloer vol confetti (2014) van Tallulah Schwab.

Marc Wortel
Marc Wortel studeerde af aan Artez en aan de Hochschule für Schauspielkunst “Ernst Busch” in Berlijn. Hij heeft tientallen producties geregisseerd in binnen- en buitenland. Marc geeft les in Meyerhold acteren. Meyerhold was een tegenstander van het naturalisme op het toneel, hij wilde dat het publiek zich realiseert dat wat op het toneel gebeurt, niet echt is. De spelers verplaatsen, als dat nodig is, zelf een trap of klappen een wand neer als onderdeel van hun spel.

Titia Rieter
Titia Rieter volgde de opleiding tot scenarioschrijver aan de Nederlandse Film en Televisie Academie Amsterdam. Ze is scenarioschrijver en regisseur. Ze schreef o.a.voor Verborgen gebreken, Avonturen in de Avonduren, Hof van Eden Revisited, Sophie en Arthur, Tamago, De Herinnering en Mijn zusje Zlata. Ze produceerde Sorry en werd voor Hof van Eden revisited genomineerd voor ‘best narrative short’ op het prestigieuze Tribeca Film Festival.

Frans Krom
Frans Krom studeerde af aan de HKU en is sindsdien acteur en regisseur in tientallen nationale en internationale producties. Frans’ specialiteit als acteur en regisseur is maskerspel. Als maskerspecialist stimuleert Frans Krom beginnende en ervaren theatermakers. Hij begeleidt, ondersteunt en adviseert theatergezelschappen die met maskers willen werken.
Wie kennismaakt met de maskermaker wordt getroffen door zijn bevlogenheid. Zijn kennis van de cultuurhistorische, expressieve en vormtechnische aspecten van het masker maken hem tot een interessante gesprekspartner voor mensen uit de theaterwereld en de kunstwereld.

Jessica Borst
Jessica Borst studeerde af in Film, theater- en televisiewetenschappen, Vrouwenstudies en als docent Nederlands, Engels en drama. Ze heeft drama gegeven op diverse HBO’s en als cursus. Jessica is cabaretregisseur, van o.a. Brigitte Kaandorp, Pieter Derks, Dolf Jansen, Sara Kroos, Nienke Plas, Kirsten van Teijn en Louise Korthals.

Sara Kroos
Sara Kroos is cabaretier sinds ze in 2000 de publieksprijs won op het Leids Cabaret Festival, ze was toen 18 jaar. Ze kreeg landelijke bekendheid door de improv-comedy serie ‘De Lama’s van de VaraBNN en speelde verder o.a. in ‘In Goed Gezelschap’ ‘Sorry, Minister’ en had jarenlang een eigen radioprogramma op radio 2 ‘Sara op zondag’. Sara is vooral bekend van haar cabaretvoorstellingen, ze ontving voor haar shows o.a. de Neerlands Hoop, een Annie M.G Schmidtprijs voor het beste theaterlied en een nominatie voor de Poelifinario.

Nelleke Kuipers
Nelleke studeerde cum-laude af aan Codarts Muziektheater in Rotterdam. Nelleke geeft liedperformance en stem aan onze vooropleiding. Ze speelde o.a. in de hitmusical ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Als de klok van A…’ en bracht haar eigen album ‘NOAH’ uit.

John Kayongo
John Kayongo studeerde antropologie in Nairobi en daarna heeft hij in Amsterdam zijn opleiding moderne dans aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling met succes voltooid. In 2006 heeft John in Utrecht zijn eigen dansschool Studio LionPaw opgericht.

Maarten Wansink
Maarten Wansink studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam. Na zijn opleiding speelde hij onder andere in de Blauwe Maandag Compagnie, het Werkteater, bij Toneelgroep Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel. Ook regisseerde hij het cabaretgezelschap Zak en As. Hij kreeg hiervoor de Nederlandse Cabaretprijs. Verder was hij te zien in diverse films en in diverse Nederlandse televisieseries.

Judith Hazeleger
Judith Hazeleger studeerde in 2010 af aan de Mimeopleiding, nadat ze in 2006 haar diploma als theaterdocent behaalde. Sinds haar afstuderen in 2010 speelt ze voornamelijk en geeft ze soms les. Daarnaast vormde ze lange tijd een theaterduo met Koen Kreulen, maakte ze een solo voor het Café Theaterfestival in Utrecht en regisseerde ze Largo in het Amsterdamse Bos.

Suzanne Zeegers
Suzanne geeft dans aan onze vooropleiding. Suzanne Zeegers studeerde in 2010 af als danseres aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarnaast volgde ze zang- en dramalessen van verschillende docenten. Momenteel werkt ze als freelance artiest voor diverse opdrachtgevers binnen de kunst- en entertainmentbranche. Ze danste in diverse theaterproducties en heeft haar eigen productiehuis samen met Ymke Fros ‘Halte 6’.

René Zinnicq Bergman
René studeerde af aan Artez als acteur. Hierna volgt een carrière als all-round acteur bij Nederlandse toneelgezelschappen als Toneelgroep De Appel, het Nationale Toneel, het RO Theater en Toneelgroep Amsterdam.
René speelt in vele theaterstukken waaronder: Zoals het u lijkt (Shakespeare), True West, Don Juan, Lulu, Keetje Van Heilbron en Het temmen van de feeks (Shakespeare). Verder speelde hij de rol van Scar in de musical The Lion King in Hamburg. Tevens speelde hij in diverse tv-series zoals Flikken, Smeris, Feuten, Rembrandt en ik, Van Speijk, Juliana, Baantjer en Grijpstra & De Gier. Vanaf januari 2013 speelde hij de rol van François van ’t Sant in Soldaat van Oranje.

Roos Netjes
Roos Netjes is in 1989 geboren en studeerde in 2013 af aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem.

Vanaf haar 15e jaar speelde ze al in verschillende producties. Zo speelde Roos hoofdrollen in de Telefilm Wijster van Paula van der Oest en in de bioscoopfilm Schemer van Hanro Smitsman. In 2013 speelde ze in de voorstelling Bloedmooi en Zielsongelukkig, onder regie van Mirjam Koen. Met theatercollectief Moeremans&Sons speelde ze de voorstelling My First Suicide en Kill your Character.

De afgelopen jaren was Roos te zien in o.a in Gooische Vrouwen, Baantjer, Flikken Maastricht, Levenslied, Dokter Deen, Bureau Raampoort, De Jacht en Dokter Tinus, A’dam & E.V.A 3. In 2013 speelde ze een vaste rol in de door Maria Goos geschreven series Volgens Robert, waarin Roos de rol van de dochter van Peter Blok en Jacqueline Blom speelde. In 2015 kwam hier het vervolg op: Volgens Jacqueline. Daarnaast speelde ze in het Land van Lubbers geregisseerd door Peter de Baan en een vaste rol in de serie Danni Lowinski. Voor de korte film Happy Dinsdag was Roos genomineerd voor beste actrice voor de Lift-off season award. In 2018 was Roos te zien in de rol van Fleur in Nieuwe Tijden.

Daniëlle Meyer
Daniëlle Meyer studeerde af aan Artez als docent drama en gaf jarenlang les aan diverse middelbare en hogescholen. Daarna was ze jarenlang hoofdredacteur bij televisieprogramma’s voor NPO 3. Daniëlle was de mede-oprichter van Zone 1380 in 2012 en geeft o.a. les in Stanislavski aan de vooropleiding en is artistiek leider.

Een aantal docenten stelt zich voor: