Docenten en vakken

Op onze vooropleiding theater krijg je les van diverse docenten die ook allemaal zelf werkzaam zijn in het vakgebied. Wij bieden onze studenten een zo breed mogelijk palet van alle genres en disciplines die er zijn in het theater. Deze diversiteit in vakken is niet alleen een goede afspiegeling van de vakken die je later zult krijgen in het HBO-theateronderwijs, maar bieden ook een brede oriëntatie voor studenten zelf om te kijken wat wel of niet bij hen past. Zo zijn er al eerder studenten geweest die op onze vooropleiding naast acteren, hun passie voor cabaret of schrijven ontdekte en werden aangenomen op het HBO in dat discipline.

Je krijgt op onze vooropleiding les in blokken van 7 weken per vak en je hebt gedurende het hele jaar individuele mentorgesprekken. Daarnaast krijgen studenten twee masterclasses.

Vakken en docenten:
Camera-acteren audities: Roos Netjes
Uitvoerend spel: René van Zinnicq Bergmann
Spel en dialogen: Roy Baltus
Performance voor auditie: Emiel de Jong
Elementair spel en contact impro: Steef Verheijen
Uitvoerend spel (bestaande tekst): Lieke-Rosa Altink
Spel / Eenakters / Regieprakticum: Hanneke Braam
Meyerhold / Fysiek: Marc Wortel
Cabaret en Kleinkunst: Jessica Borst en Sara Kroos
Liedperformance en Stem: Nelleke Kuipers
Afrikaanse dans: John Kayongo
Camera-acteren II: Annemieke Elstak
Performance en maken: Judith Hazeleger
Schrijven: Titia Rieter
Maskerspel: Frans Krom
Mime: Anastasiia Liubchenkko
Dans: Suzanne Zeegers
Dialogen/Stanislavski/cultureel ondernemen: Danielle Meyer

Roy Baltus

Roy Baltus studeerde af aan Artez Hogeschool voor de Kunsten als acteur. Hij was o.a. acteur bij Toneelgroep Oostpool en docent drama op diverse hogescholen en middelbare scholen.

Roy over lesgeven: ‘Als docent vind ik de veiligheid van leerlingen in de klas erg belangrijk, vooral tijdens een dramales, die best spannend en confronterend kan zijn. Ik probeer mijn leerlingen altijd te leren dat er geen fout bestaat en dat de eerste stap zetten al een stap voorwaarts is. Ze leren daardoor vertrouwen te hebben in zichzelf, hun fantasie en eigen intuïtie.

Ook probeer ik erachter te komen wat mijn leerlingen persoonlijk motiveert en fascineert en dit te koppelen aan mijn lesstof. Het zorgt voor een intrinsieke motivatie en maakt de les erg individueel. Ook merk ik dat de concentratie dan beter is en leerlingen flexibeler zijn in het verkennen van nieuwe wegen. Leerlingen worden uitgedaagd om de opdrachten meer te zien als een experiment en niet als een prestatie. Met een speelse houding ontdekken wat er allemaal mogelijk is op de spelvloer’.

Emiel de Jong

Emiel de Jong is acteur en theatermaker, self-made, want na twee jaar brak hij zijn studie af om op de planken te staan met cabaret duo Schudden. Het duo won het Groninger Studenten Cabaretfestival en werd tweede op Cameretten. Er volgden tien theaterprogramma’s en drie van deze programma’s werden genomineerd voor de Poelifinario.

Ook speelde Emiel bij jeugdtheatergezelschappen zoals Stella Den Haag en Opslag Voor Cacao. Inmiddels heeft hij zijn eigen jeugdtheatergroep Graasland opgericht, waarmee hij op Schudderiaanse wijze voorstellingen (Brrr en Dag Meneer van Dalen) maakt voor de hele familie, nagenoeg tekstloos, doch spraakmakend en vol humor.

Verder speelde hij in meerdere commercials, kleine rollen in tv-series en een rol in de film Dorsvloer vol confetti (2014) van Tallulah Schwab.

Steef Verheijen

Steef Verheijen is acteur, in 2017 studeerde hij af aan de Arnhemse Toneelschool, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten.

Steef speelde bij o.a. bij Toneelgroep Oostpool, NTJong en Keesen & Co en werkte samen met Joeri Vos, Nina Spijkers, Vincent Rietveld, Jeroen de Man, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Hij studeerde  af met de voorstelling NOACH en werkte samen met Enzo Coenen aan hun eigen voorstelling getiteld Het Kleine Leed, deze voorstelling was te zien op het Café Theater Festival in Utrecht.

Steef speelde afgelopen jaar in de afstudeervoorstelling Enkele berichten aan het heelal op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij is te zien in de examenfilm The Underground van de Nederlandse Filmacademie en in de examenfilm Meidagen / Days of May van The London Film School.

Steef werkt momenteel als uitvoerend artiest Rijk Troost samen met Enzo Coenen als tekstschrijver en componist aan het debuutalbum Proost! van Rijk Troost.

Lieke-Rosa Altink

Lieke-Rosa Altink studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Ze begon bij Theatergroep Carrousel onder leiding van opeenvolgend Lidwien Roothaan en Marlies Heuer. Daarna werkte ze als freelancer bij onder andere Toneelgroep Amsterdam, Het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel en Zeelandia. Ook werkte ze met Gerardjan Rijnders, Sarah Moeremans en Maren Bjørset.

Van 2000 tot 2008 was Altink verbonden aan De Paardenkathedraal onder leiding van Dirk Tanghe. Ze speelde daar onder ander in de Midsummernightdream, de Revisor en Familie Tót, waarvoor ze een Colombina nominatie ontving.

Hanneke Braam

Hanneke Braam is in 1979 geboren in Oosterhesselen. Ze volgde haar eerste acteerlessen bij jeugdtheater Saturnus in Emmen. Tijdens haar opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Zwolle werkte ze voor TV OOST en BNN.Gedurende haar opleiding groeide de liefde voor regie. In 2004 richtte ze haar eigen gezelschap Braamtheater op en werd ze assistent regisseur bij verschillende toneelproducenten. Zo werkte ze met Wim T. Schippers, Gerardjan Rijnders en Titus Tiel Groenestege. Van 2013 tot 2015 werkte ze als resident director van ‘Love Story’ en ‘Hij gelooft in mij’ van stage entertainment. Afgelopen jaren regisseert ze zowel grote als kleine cabaret- en toneelvoorstellingen waaronder ‘U bent mijn moeder’ met Jan Rot en Edda Barends voor theaterfestival de parade (2016) en voor de grote zaal de toneelbewerking van ‘Twee Vrouwen’ van Harry Mulisch met Renée Soutendijk. Afgelopen seizoen maakte ze roem een toneelstuk van Ger Thijs met Victor Reinier en Renee Soutendijk. Ook regisseerde ze ‘Genoeg nu over jou’ met Ingeborg Elezvier, Anniek Boer en Peter Tuinmanen  een toneelbewerking van ‘Turks Fruit’ met Chris Peters en Ali Zeilstra. Verder is Hanneke vaste regisseur van cabaretière Anne Neuteboom.

Marc Wortel

Marc Wortel studeerde af aan Artez en aan de Hochschule für Schauspielkunst “Ernst Busch” in Berlijn. Hij heeft tientallen producties geregisseerd in binnen- en buitenland. Marc geeft les in Meyerhold acteren. Meyerhold was een tegenstander van het naturalisme op het toneel, hij wilde dat het publiek zich realiseert dat wat op het toneel gebeurt, niet echt is. De spelers verplaatsen, als dat nodig is, zelf een trap of klappen een wand neer als onderdeel van hun spel.

Titia Rieter

Titia Rieter volgde de opleiding tot scenarioschrijver aan de Nederlandse Film en Televisie Academie Amsterdam. Ze is scenarioschrijver en regisseur. Ze schreef o.a.voor Verborgen gebreken, Avonturen in de Avonduren, Hof van Eden Revisited, Sophie en Arthur, Tamago, De Herinnering en Mijn zusje Zlata. Ze produceerde Sorry en werd voor Hof van Eden revisited genomineerd voor ‘best narrative short’ op het prestigieuze Tribeca Film Festival.

Frans Krom

Frans Krom studeerde af aan de HKU en is sindsdien acteur en regisseur in tientallen nationale en internationale producties. Frans’ specialiteit als acteur en regisseur is maskerspel. Als maskerspecialist stimuleert Frans Krom beginnende en ervaren theatermakers. Hij begeleidt, ondersteunt en adviseert theatergezelschappen die met maskers willen werken.
Wie kennismaakt met de maskermaker wordt getroffen door zijn bevlogenheid. Zijn kennis van de cultuurhistorische, expressieve en vormtechnische aspecten van het masker maken hem tot een interessante gesprekspartner voor mensen uit de theaterwereld en de kunstwereld.

Jessica Borst

Jessica Borst studeerde af in Film, theater- en televisiewetenschappen, Vrouwenstudies en als docent Nederlands, Engels en drama. Ze heeft drama gegeven op diverse HBO’s en als cursus. Jessica is cabaretregisseur, van o.a. Brigitte Kaandorp, Pieter Derks, Dolf Jansen, Sara Kroos, Nienke Plas, Kirsten van Teijn en Louise Korthals.

Sara Kroos

Sara Kroos is cabaretier sinds ze in 2000 de publieksprijs won op het Leids Cabaret Festival, ze was toen 18 jaar. Ze kreeg landelijke bekendheid door de improv-comedy serie ‘De Lama’s van de VaraBNN en speelde verder o.a. in ‘In Goed Gezelschap’ ‘Sorry, Minister’ en had jarenlang een eigen radioprogramma op radio 2 ‘Sara op zondag’. Sara is vooral bekend van haar cabaretvoorstellingen, ze ontving voor haar shows o.a. de Neerlands Hoop, een Annie M.G Schmidtprijs voor het beste theaterlied en een nominatie voor de Poelifinario.

Nelleke Kuipers

Nelleke studeerde cum-laude af aan Codarts Muziektheater in Rotterdam. Nelleke geeft liedperformance en stem aan onze vooropleiding. Ze speelde o.a. in de hitmusical ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Als de klok van A…’ en bracht haar eigen album ‘NOAH’ uit.

John Kayongo

John Kayongo studeerde antropologie in Nairobi en daarna heeft hij in Amsterdam zijn opleiding moderne dans aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling met succes voltooid. In 2006 heeft John in Utrecht zijn eigen dansschool Studio LionPaw opgericht.

Annemieke Elstak-van der Linden

Annemieke studeerde af als docerend maker op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na haar opleiding bleef zij ook werkzaam als actrice, o.a. bij Theatergroep Siberia en zij richtte haar eigen gezelschap Mangrove op. Annemieke speelde diverse gastrollen in televisieseries als Flikken Maastricht, Celblok H en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Annemieke geeft camera-acteren.

Judith Hazeleger

Judith Hazeleger studeerde in 2010 af aan de Mimeopleiding, nadat ze in 2006 haar diploma als theaterdocent behaalde. Sinds haar afstuderen in 2010 speelt ze voornamelijk en geeft ze soms les. Daarnaast vormde ze lange tijd een theaterduo met Koen Kreulen, maakte ze een solo voor het Café Theaterfestival in Utrecht en regisseerde ze Largo in het Amsterdamse Bos.

Suzanne Zeegers

Suzanne geeft dans aan onze vooropleiding. Suzanne Zeegers studeerde in 2010 af als danseres aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarnaast volgde ze zang- en dramalessen van verschillende docenten. Momenteel werkt ze als freelance artiest voor diverse opdrachtgevers binnen de kunst- en entertainmentbranche. Ze danste in diverse theaterproducties en heeft haar eigen productiehuis samen met Ymke Fros ‘Halte 6’.

René Zinnicq Bergman

René studeerde af aan Artez als acteur. Hierna volgt een carrière als all-round acteur bij Nederlandse toneelgezelschappen als Toneelgroep De Appel, het Nationale Toneel, het RO Theater en Toneelgroep Amsterdam.
René speelt in vele theaterstukken waaronder: Zoals het u lijkt (Shakespeare), True West, Don Juan, Lulu, Keetje Van Heilbron en Het temmen van de feeks (Shakespeare). Verder speelde hij de rol van Scar in de musical The Lion King in Hamburg. Tevens speelde hij in diverse tv-series zoals Flikken, Smeris, Feuten, Rembrandt en ik, Van Speijk, Juliana, Baantjer en Grijpstra & De Gier. Vanaf januari 2013 speelde hij de rol van François van ’t Sant in Soldaat van Oranje.

Roos Netjes

Roos Netjes is in 1989 geboren en studeerde in 2013 af aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem.

Vanaf haar 15e jaar speelde ze al in verschillende producties. Zo speelde Roos hoofdrollen in de Telefilm Wijster van Paula van der Oest en in de bioscoopfilm Schemer van Hanro Smitsman. In 2013 speelde ze in de voorstelling Bloedmooi en Zielsongelukkig, onder regie van Mirjam Koen. Met theatercollectief Moeremans&Sons speelde ze de voorstelling My First Suicide en Kill your Character.

De afgelopen jaren was Roos te zien in o.a in Gooische Vrouwen, Baantjer, Flikken Maastricht, Levenslied, Dokter Deen, Bureau Raampoort, De Jacht en Dokter Tinus, A’dam & E.V.A 3. In 2013 speelde ze een vaste rol in de door Maria Goos geschreven series Volgens Robert, waarin Roos de rol van de dochter van Peter Blok en Jacqueline Blom speelde. In 2015 kwam hier het vervolg op: Volgens Jacqueline. Daarnaast speelde ze in het Land van Lubbers geregisseerd door Peter de Baan en een vaste rol in de serie Danni Lowinski. Voor de korte film Happy Dinsdag was Roos genomineerd voor beste actrice voor de Lift-off season award. In 2018 was Roos te zien in de rol van Fleur in Nieuwe Tijden.

Daniëlle Meyer

Daniëlle Meyer studeerde af aan Artez als docent drama en gaf jarenlang les aan diverse middelbare en hogescholen. Daarna was ze jarenlang hoofdredacteur bij televisieprogramma’s voor NPO 3. Daniëlle was de mede-oprichter van Zone 1380 in 2012 en geeft o.a. les in Stanislavski aan de vooropleiding en is artistiek leider.

Pascal van Dijk

Pascal van Dijk studeerde af aan de Franks Sanders Musical Academie en heeft in diverse (solo) voorstellingen gespeeld. Pascal geeft les in spel, liedtekst interpretatie en musical en regisseert diverse (eind)voorstellingen op onze school.

Een aantal docenten stelt zich voor: