Vooropleiding Theater Zone1380

Oriënteren, ontwikkelen en onderzoeken
Belangrijke onderdelen van Vooropleiding Theater Zone1380 zijn oriënteren
ontwikkelen en onderzoeken. De lessen zijn procesgericht en hebben als doel om leerlingen te laten kennismaken en ervaren welke wegen er binnen het theatervak allemaal zijn. Daarom bieden we diverse vakken aan om leerlingen een zo’n breed mogelijk beeld te kunnen geven.

Opbouw van het lesjaar
Het lesjaar is opgebouwd in vier fases van zeven weken. In eerste drie proeftuinfases krijgen de leerlingen veel verschillende  theatervakken om kennis te laten maken met de disciplines binnen het theater. Het afronden van een proeftuinfase één, twee en drie betekent niet dat de leerling startbekraam is in vak dat zij onderwezen hebben gekregen. De vakken zijn bedoeld als zijnde een introductie- en kennismakingscursus. Zaadjes planten.

Daarnaast zijn er in het studiejaar twee projectweken waarin de leerlingen met een docent aan het werk gaan en les krijgen in een bepaalde expertise, bijvoorbeeld koorzang of locatietheater. De twee projectweken vinden plaats tussen de proeftuinfases door. In januari is er een presentatieavond voor familie en vrienden waarin de leerlingen materiaal laten zien van wat ze hebben gemaakt of hebben geleerd in de proeftuinfases.

Het oogsten wordt gedaan in fase vier; de laatste fase van het lesjaar. Dan zijn er geen lessen meer maar wordt er zeven weken gerepeteerd aan de eindvoorstelling onder leiding van een regisseur. In deze eindvoorstelling kunnen de leerlingen kwijt wat ze hebben geleerd in de drie proeftuinfases. De eindvoorstelling wordt uitgevoerd in Theater Wesopa te Weesp.

Vakken en docenten
Op Vooropleiding Zone1380 krijgen leerlingen les van docenten die werkzaam zijn in het theaterveld. Ons docententeam is een bruisende mix van ervaren theaterdocenten en jonge theatermakers die dichtbij het huidige werkveld staan. Zie voor een overzicht van de vakken en docenten op deze pagina.

Auditie begeleiding voor hbo-kunstvakonderwijs
Als de leerling ervoor kiest om in het lesjaar auditie te gaan doen voor hbo-kunstvakonderwijs, begeleiden we hij/zij/die naar de audities. Voor elk vakgebied zijn er docenten beschikbaar om te helpen met performances, monologen, teksten en andere opdrachten. Een overzicht van ex-leerlingen die inmiddels zijn gaan studeren aan hbo-kunstvakopleidingen kun je hier vinden.

Studiebelasting
Een lesweek bestaat uit drie dagen (ma/di/wo). Vaak is er binnen het rooster is er ook ruimte om teksten te leren, voorbereiding op de lessen, huiswerkopdrachten en eventuele auditievoorbereiding en -begeleiding. Als het een periode drukker is in het rooster, verwacht wij van leerlingen dat ze tijd maken voor voorbereiding en (huis)werkopdrachten.

Auditie voor Vooropleiding Theater Zon1380
Klik hier voor meer informatie over de audities voor studiejaar 2023-2024.

Aanwezigheid
Theatermaken doe je samen. Het is daarom erg goed om te beseffen dat wij van (aankomende) leerlingen verwachten dat zij 100% inzet tonen voor het lesjaar.

Kosten
3000,- voor een studiejaar (sep t/m april). Dat is inclusief voorstelling bezoeken en twee projectweken. Voor wie zich voor 08 juli inschrijft, is er een zomerkorting van 50,-.

Onbeantwoorde vragen
Voor vragen over Vooropleiding Theater Zone1380 mail gerust naar directeur Madelief Klunder. Zij is er om al je vragen over de opleiding te beantwoorden. Madelief is te bereiken op madelief@zone1380.nl